Zupy kremy

Wśród osób, które dbają o zbilansowaną dietę na pewno znajdą się zwolennicy rozgrzewających zup warzywnych. To jeden z ciekawszych pomysłów na spożycie większej ilości warzyw w ciągu dnia. Polecam Wam wypróbowanie poniższych przepisów, bo są naprawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Krem paprykowo-pomidorowy

– 3 czerwone papryki pieczone ok 45 min, aby pozbyć się skórki
– do garnka z mała ilością bulionu warzywnego dodaję passatę pomidorową i kawałki dojrzałych pomidorów
– po zagotowaniu i doprawieniu czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem miksuję na gładki krem.
– dekoracja z bazylii, pestek dyni i płatków migdałowych i czujemy włoski aromat 🙂

Zupa krem z dyni

– pieczone plastry dyni hokkaido (30 min/ 180 st.C)
– w garnku podduszam na oliwie cebulkę pokrojoną wcześniej drobno
– tarkuje drobno dwie marchewki
– do cebulki dolewam 1,5-2 szklanki wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, kurkumę (1/2 łyżeczki) i gdy się pogotuje chwilę to dodaje startą marchewkę i pieczoną dynię
– gotuję ok 5-10 min i wyjmuję ziele i liść laurowy. Blenduję i doprawiam: solą, pieprzem, papryką ostrą, imbirem świeżym, kardamonem, galgantem
– podaję z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zielony krem z groszku

– opakowanie zielonego groszku mrożonego, włoszczyzna, 2 ziemniaki, oliwa
– w garnku z wodą gotuję warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera, ziemniaki. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, po 15 min wsypuję groszek.
– kiedy wszystkie warzywa są miękkie, wyjmuję włoszczyznę i z niej robię sałatkę jarzynową, a groszek w warzywnym wywarze miksuję z ziemniakami i odrobiną oliwy.
– dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek, i podaję z grzankami.

Zupy kremy